Momentum

Klímakatasztrófa

Klímakatasztrófa

A klímaváltozás generációnk kihívása

A klímaváltozás generációnk nagy kihívása, ami köré szerveznünk kell a gondolkodásunkat. A közös élet minden területét át kell hatnia a zöld gondolatnak: oktatástól az iparon át a mezőgazdaságig. Bár a múlt század ideológiái foglalkoznak a jelen kérdéseinek egy részével, de a világ sokat változott. Ezért olyan magyarázóelvhez kell nyúlnunk, ami egységében kezeli a problémáinkat – hiszen azok valójában összefüggnek, jobban, mint valaha. Ezek közül is kiemelkedik a fenyegető klímakatasztrófa, ami a generációnk nagy kihívása – nem mi okoztuk, de nekünk kell megoldanunk.


Hiszen ebből következik a népvándorlástól kezdve a fogyasztás válságán át, a súlyosbodó szociális válságokon túl a jövőbeni territoriális háborúkig minden, és ehhez nem kell varázsgömb, csak el kell fogadnunk, hogy a Föld erőforrásai, lehetőségei végesek, és elértünk a lehetőségeink végéhez. Egyszerűen fogalmazva, a zöldkérdés a 21. századra a szó legszorosabb értelmében létkérdéssé vált.

Donáth Anna Biciklizik

Egymásra vagyunk utalva

A klímaváltozás fontos lecke az élettől, hogy egymásra vagyunk utalva, hiszen egyikünk sem tud előle elmenekülni. Mutogathatunk egymásra és várhatunk arra, hogy majd mások megteszik az első lépéseket, de ezzel borítékolható a kudarc, mely végeredményben utódaink jövőjét pecsételi meg. A világgazdaság minden területét felölelő változtatásokra van szükség ahhoz, hogy meg tudjunk birkózni ezzel a kihívással.

Hiába gyűjtjük szelektíven a hulladékot, ha közben egy multinacionális cég valahol többezer kilométerre égeti a műanyag hulladékot.

Hiába próbálunk meg használt eszközök vásárlásával visszavenni a túlfogyasztásból, ha közben az elektronikai cégek úgy tervezik a kütyüiket, hogy azok rövid távon elromoljanak, és ki kelljen őket cserélni.

Hiába próbálunk elektromos vagy hibrid autók vásárlásával csökkenteni a kibocsátásunkon, ha közben a villamos energia előállítása környezetszennyező módon történik.

A klímatudatos életmódhoz tehát elengedhetetlen, hogy új alapokra helyezzük az egyén és a közösség, valamint az ember és a természet kapcsolatát.

Donáth Anna jegyzetfüzet

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!

A szabad sajtót minden eszközzel próbálja korlátozni és ellehetetleníteni a Fidesz, ami nemcsak a politizálást öli meg, hanem a kormány munkájának ellenőrzését is. Ezért egyre nagyobb szerep hárul az ellenzéki mozgalmakra. Ha szeretnél tudni a részletekről vagy értesülni a kezdeményezéseinkről, add meg az email-címed.