Momentum

Úgy látom, az első három eurót már zsebre is tette a magyar kormány

Úgy látom, az első három eurót már zsebre is tették a magyar kormány Brüsszelben tárgyaló képviselői abból a 10 milliárdból, amihez most hozzájutottak. Sajnos kicsi az esély, hogy itt megállnak… 

Egyik oldalról fontos látnunk, hogy az Európai Unió korábban nem látott keménységgel lépett fel, és olyan változtatásokat kényszerített ki a magyar kormányból, amiket az magától sosem tett volna meg. 2019 óta dolgoztunk ezért Cseh Katalin kollégámmal.

De a NER 13. évében senkinek ne legyen kétsége: a Bizottság által kikényszerített igazságügyi reformok dacára a magyar kormány idővel meg fogja találni a módját annak, hogy a lehető legtöbbet ellopja abból a 10 milliárd euróból, amit végül másfél év késéssel sikerült megszerezniük.

Ráadásul további 20 milliárd euróval még mindig adósak a magyaroknak. Ehhez a kb. 7600 milliárd forinthoz ugyanis ezután sem juthatunk hozzá. A pénzt blokkolják a Bizottság további, jogállami működéssel kapcsolatos feltételei, melyeket a magyar kormány nem teljesített.

Másfél év késésben vannak az EU-s pénzek, és a kétharmadukról még mindig senki nem tudja, megérkeznek-e valaha. A kormány illetékeseinek mégis széles a mosolya, hiszen újra lesz miből fizetniük az üzleti köreiket. 

Ennek a huzavonának az igazi vesztesei ismét a hétköznapi magyarok, akik a 17%-os éves infláció és a csökkenő reálbéreik mellett valószínűleg egy fillért nem fognak látni az EU-s pénzekből.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn