Momentum

A magyar kisvállalkozások több segítséget érdemelnek!

Ahelyett, hogy minden pénzt a külföldi cégek idecsábítására költ a kormány, ideje lenne végre sokkal többet tenni a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztéséért. Erről is írtunk a Holnap Magyarországa Tervben.

A magyar cégek termelékenysége ugyanis európai viszonylatban nagyon alacsony, a német termelékenységnek kevesebb mint a fele. De régiós viszonylatban is le vagyunk maradva. Ennek két fő oka van. 

Az egyik, hogy sok magyar kis- és középvállalkozás alacsony hozzáadott értékű tevékenységet végez. Kevés a kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozó vállalkozás, 
kevés az exportra termelő, Európában versenyképes termékeket forgalmazó cég, kevés a nemzetközi szinten is sikeres startup. 

Másrészt a magyar kis- és középvállalkozások nem mindig elég hatékonyak a digitalizáció és a munkafolyamatok szervezettsége terén. 

Az államnak ebből következően két nagyon fontos feladata adódik.

Az egyik, hogy erőteljesebben kell támogatni, hogy a magyar kis- és középvállalkozások magas hozzáadott értékű, exportképes termékeket és szolgáltatásokat állítsanak elő. Az államnak jobban kell segítenie a magyar cégeket abban, hogy exportpiacokra lépjenek. Ehhez nagyon fontos, hogy a magyar vállalkozások elhiggyék: lehetnek sikeresek Európában is!

Az állam másik feladata, hogy sokkal több pénzt és segítséget adjon a magyar vállalkozásoknak a magas szintű digitalizációra, és a jobb menedzsment és vállalatszervezési gyakorlatok bevezetésére. Nem kell új dolgokat feltalálni: a piacon már meglévő tudást kell átadni a cégeknek, a jelenleginél sokkal gyorsabban és sokkal hatékonyabban. Ez oktatási, tanácsadási és szervezetfejlesztési munka. 

Ez utóbbihoz szemléletmód-váltásra is szükség van az állami hivatalok és hatóságok részéről. Nem büntetni, hanem segíteni kell a magyar kis- és középvállalkozásokat abban, hogy hogyan tudnak megfelelni az állami elvárásoknak és a piaci környezetnek. A cégek vegzálása helyett az államnak egyszerű és egyértelmű szabályozással és tanácsadással kell segíteni a magyar vállalkozásokat a versenyképességük növelésében.

A Momentumnak ezt jelenti az emberközpontú gazdasági megközelítés, erről szól a Holnap Magyarországa Terv. 

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn