Momentum

1 milliárd Forint EU-s pénz közvetlenül a civileknek


Egy hét múlva lejár az Ökotárs Alapítvány 1 milliárd forint keretösszegű civil pályázatának határideje. A Közös Értékeink Program révén a kormány kikerülésével juthatnak magyar civil szervezetek jelentős EU-s forrásokhoz. Sokat dolgoztam ezért az ügyért, és jó látni az eredményeit. 

Az Európai Unió által adott támogatást ugyanis a civilek a kormánytól független szervezet, az Ökotárs Alapítvány közvetítésével pályázhatják meg. Így azoknak a civileknek is esélyük van pénzhez jutni, akik nem a kormány politikájának szócsöveként működnek.

Az Európai Parlamentben két évig voltam témafelelőse annak, hogy csökkentés helyett növeljük ezeket a civileknek járó közvetlen EU-s támogatásokat. Ennek köszönhetően végül több mint a duplájára, közel másfél milliárd euróra sikerült növelnünk a civil forrásokat. 

Személyes küldetésemnek tekintettem ezt a munkát, mert pontosan láttam, hogy ha csak a kormányon keresztül pályázhatnak, akkor a magyar civil szervezetek jelentős részének esélye sincs EU-s pénzekhez jutni. Ezért is dolgozunk azon, hogy még több pénzt adjon az EU a kormány helyett közvetlenül az embereknek. 

Hiszen ne feledjük: míg a kormány jogállamiságot sértő magatartása miatt több ezer milliárd forintnyi EU-s támogatást fagyasztott be az Unió, addig ezek a befagyasztások a kormány kikerülésével osztott támogatásokat nem érintik. 

Az Ökotárs Alapítvány pályázatán keresztül így akkor is pénzhez juthatnak a magyar civil szervezetek, ha a kormány képtelen betartani a Brüsszelnek tett ígéreteit, és sajnálatos módon idén sem tudja hazahozni az EU-s pénzeket.


HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn