Momentum

Energia-függetlenség: olcsó, tiszta és kiszámítható energiaellátás


A Holnap Magyarországa Tervben célul tűztük ki Magyarország minél magasabb szintű energiafüggetlenségét. Ez biztosíthatja az olcsó, tiszta és kiszámítható energiaellátást Magyarországnak.

Európában jónak számít a magyar napenergia és a szélenergia-potenciál. Emellett hazánknak kiváló geotermikus adottságai vannak, melyet az ország számos területén lehet érdemben fűtésre hasznosítani.

Ezen megújuló energiaforrások radikális növelésével lehetővé tehetjük a széntüzelés megszüntetését, és csökkenthetjük a gázerőművek iránti igényt. Az ország megmaradó villamosenergia-igényét a Paksi Atomerőmű meghosszabbított üzemidejű blokkjai tudják kielégíteni a további tiszta energiaforrások jövőbeni fejlesztéséig.

Az energiafüggetlenség áramtermelés terén reálisan megközelíthető cél Magyarország számára. Ehhez nincs szükség az orosz függést erősítő, rengeteg pénzt felemésztő Paks 2 megépülésére, amiről egyre inkább látszik, hogy csak az ugyancsak tévutas “akkugyárország” energiaigényét szolgálná ki.

A lakosság és a vállalatok fűtésének villamosításával, valamint az épületek energetikai felújításával tovább csökkenthető a hazai gázfogyasztás. A megmaradó földgázigényt uniós közös fellépéssel diverzifikált forrásokból kell beszereznünk, hogy minimalizáljuk a gáztól való külső függésünket.

A teljes energiafüggetlenség megközelítéséhez minimalizálni kell a kőolaj-felhasználásunkat. Ezt legkönnyebben a közlekedés villamosításával tudjuk megoldani. Ezért is kulcsfontosságú a töltőhálózat országos szintű kiépítése, valamint a közösségi közlekedés minél teljesebb villamosítása.

Legalább 10 éve el kellett volna kezdeni az ország energiafüggetlenségének kiépítését, és akkor ma évi sok száz milliárd forintot spórolnánk az energián. Mennyi minden hasznosabb dologra költhetnénk azt a pénzt! Muszáj mihamarabb nekikezdenünk, ezért tettük ezt a témát a Holnap Magyarországa Terv fókuszába.


HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn