Momentum

Az Európai Bizottsághoz fordultunk


Elfogadhatatlan, hogy a kormány hibái miatt kizárták a magyar egyetemistákat az Erasmus+ programból. Azonnal az Európai Bizottsághoz fordultunk, hogy megoldást találjunk a helyzetre.

Az Európai Bizottság indokai érthetőek, de rossz megoldást választottak. Érthető módon elégedetlenek azzal, hogy a kormány fideszes politikusok által irányított vagyonkezelő alapítványok kezére játszott 21 magyar egyetemet, és a Bizottság aggályait követően sem változtatott ezen. Ezek a vagyonkezelő alapítványok a korrupció melegágyai, létrehozásuk és fenntartásuk nem a magyar diákok érdekeit szolgálja.

Az azonban elfogadhatatlan, hogy a Bizottság ezért nem a kormányt és nem a kormánypárt politikusait, hanem a magyar egyetemistákat bünteti. Kizárja őket abból az Erasmus programból, amivel Európát és az európai kultúrát tudták eddig megismerni. Abból az Erasmusból, aminek segítségével magyar diákok ezrei tapasztalhatták meg, mit jelent a gyakorlatban az európai demokrácia, jólét és szabadság.

Én is az Erasmusnak köszönhetem a nyelveket, amiket beszélek, a szakmai érdeklődésemet, az első szakmai szárnypróbálgatásokat és a családomat is. Az Erasmus mindig is egy ajtó volt a nagyvilágra, ami most a kormány hibái miatt becsukódik a magyar diákok előtt.

Ne a fiatalok bűnhődjenek a kormány bűneiért. A Bizottság válasszon más eszközt a kormánnyal szembeni jogos elégedetlenségének kifejezésére!

Ezért Cseh Katalinnal levelet írtunk az Európai Bizottság illetékeseinek, amiben arra kérjük őket, hogy találjanak megfelelő eszközt a magyar egyetemek függetlenségének betartatására. Olyat, aminek nem a vesztesei, hanem a nyertesei a magyar egyetemisták.


HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn