Momentum

Elfogadták a javaslatomat: megnehezítjük a populista manipulációt

A populisták kedvenc eszköze a kettős beszéd: mindenkinek azt mondják, amit hallani akar. Így manipulálják a közvéleményt, és próbálnak folyamatos többséget biztosítani szemfényvesztő politikájukhoz. Az Európai Parlament Igazságügyi Bizottságában tegnap hatalmas többséggel elfogadott jogszabály-javaslatom ezt fogja nemsokára megnehezíteni nekik.

Kevesen tudják, de a politikai hirdetésekkel az online térben megdöbbentő precizitással célozhatók meg egyes választói csoportok. A populisták Európában és idehaza is előszeretettel használják ezt arra, hogy mást mondjanak egyes szavazóiknak, mint másoknak. Például van, akiknek az orosz propaganda uszító üzeneteit adják tovább, miközben másoknak bőszen bizonygatják nyugati elköteleződésüket. A technológia erre most lehetőségek tárházát biztosítja számukra – komolyabb szabályok és keretek nélkül.

Ez ellen léptem fel idén tavasszal, amikor európai parlamenti képviselői jogkörömmel élve EU-s jogszabály-kezdeményezésébe fogtam. A célom az volt, hogy jelentősen megnehezítsem a politikai hirdetések precíz, manipulatív célzását, és azt, hogy ehhez a politikai szereplők olyan adatainkat használják fel, melyekről sejtelmünk sem volt.

Hiszen amikor közösségi profilunkon beszámolunk gyermekünk születéséről, megadjuk iskolai végzettségünket vagy kommentet írunk egy bejegyzés alá, egyiket sem azzal a szándékkal tesszük, hogy ez alapján politikai szereplők a mi gondolkodásmódunkhoz igazított üzenetekkel bombázhassanak minket. 

Ennek fogunk most véget vetni. Az általam készített, és az Igazságügyi Bizottság által tegnap elfogadott szabályozás ugyanis megtiltja azon adatok használatát a politikai hirdetések során, amelyeket nem kifejezetten erre a célra adtak meg az állampolgárok. Tilos lesz politikai célra használni azokat az adatokat is, amelyeket az online platformot gyűjtenek be a felhasználók online tevékenysége alapján. Választások előtt 60 nappal a kampányidőszakban pedig a jogszabály radikálisan korlátozza a felhasználható adatokat: mindössze a lakóhely és a beszélt nyelv alapján engedélyezi a politikai hirdetések testre szabását, illetve az első szavazók megcélzását teszi lehetővé.

A rendkívüli szigorítások betartását ráadásul az Európai Adatvédelmi Testület ellenőrizheti majd az EU minden országában, melynek joga lesz intézkedni a legnagyobb közösségi médiafelületekkel és keresőóriásokkal szemben, ha nem tartják be a politikai hirdetésekre vonatkozó korlátozásokat.

A jogszabály-javaslatom elfogadásával hamarosan egyeztetést kezdünk az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság között, hogy véglegesítsük annak szövegét. A végleges jogszabályról a Parlament és a Tanács várhatóan már tavasszal szavazni fog. Így a 2024-es EP- és önkormányzati választásokon már érvényben lesznek az állampolgárok manipulációját megnehezítő szabályozások. 

Kis lépés ez a populisták társadalomromboló tevékenységének korlátozására. A kormánypárt ezután is elszórhat tíz- és százmilliárdokat digitális hirdetésekre, akár célzás nélkül is. De a politika és a közélet maraton: sok kis lépés egymás után vezet el a célhoz. A sikerhez pedig kitartó, elkötelezett munkára van szükség. Rajtam nem fog múlni.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn