Momentum

Hol vannak már az EU-s pénzek?

donáth anna budapest

Az Európai Bizottság feltételei nem fogják alapjaiban megrengetni a NER-t. Nem az a fő kérdés, hogy teljesíti-e őket a kormány, hanem az, hogy mikor. Mert az EU-s pénzekre MOST van szüksége Magyarországnak. A demokráciát pedig az EU nem fogja elhozni helyettünk. Azért nekünk kell megharcolnunk.

Brüsszeli folyosói pletykák szerint az Európai Bizottság 6000 milliárd forint Magyarországnak járó uniós pénz felfüggesztését javasolja a büntetésről döntő Tanácsnak. De ne dőljünk be a látszatnak: ez a fenyegetés minden bizonnyal csak egy újabb Damoklész kardja, amivel az EU ki akarja kényszeríteni a kormánytól, hogy betartsa a megegyezés feltételeit.

Ne legyenek illúzióink: az Európai Bizottság várhatóan nem szab olyan feltételeket a magyar kormánynak, ami alapjaiban rengetné meg a NER rendszerét. Orbán Viktor végül teljesíteni fogja az EU feltételeit, mert azok teljesíthetőek lesznek számára.

Lehet ezt sajnálni, lehet ezen bosszankodni, de ez a valóság. Ne várjuk az EU-tól a saját szabadságunk kiharcolását. Az EU nem fogja helyettünk kormányzóképes egységbe kovácsolni az ellenzéki erőket, és nem fogja helyettünk leváltani a kormányt. Ezt nekünk, magyaroknak kell megoldanunk.

Nem az a kérdés hát, hogy megkapjuk-e az EU-s támogatásokat, és nem is az, hogy milyen feltétellel. Az igazi kérdés az: mikor jutunk hozzá ezekhez?

Ezekre a pénzekre ugyanis szüksége van az országnak a kialakult szociális és gazdasági válság kellős közepén, emberek és vállalkozások élete és jövője múlik a folyósításukon.

Hol vannak már az EU-s pénzek?

Ez a legfontosabb kérdés ma Magyarországon. Több ezer milliárd forint hiányzik a magyar gazdaságból, aminek már egy éve meg kellett volna érkeznie, ha a kormány – a többi tagállamhoz hasonlóan – betartja az EU alapvető szabályait. Leginkább azt, hogy nem lop.

Ezek a pénzek azonban még ma sem érkeztek meg. Nemhogy nincsenek itt, de még a megállapodás sem született meg róluk. Ráadásul a megállapodástól számítva is hónapoknak kell eltelnie, mielőtt ezek a pénzek megérkeznek.

A magyar költségvetés romokban. Az élelmiszer-áremelkedés 30% felett, az energiaárak teljesen elszálltak. Az emberek pénze hónapról-hónapra kevesebbet ér, a kezdő pedagógusok lassan a szegénységi küszöb határára csúsznak. És közeleg a tél, a fűtési szezon és a százezres rezsiszámlák kezdete.

EU-s pénzek nélkül semmi esélye a kormánynak kihúzni Magyarországot a mély gazdasági válságból, amibe elhibázott politikája sodorta. Függővé tették az országot az EU-s pénzektől, ezért most nincs mit tenni: sürgősen szükség van a támogatásokra.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn