Momentum

Az EU-s pénz a magyaroké – nem a kormányé.

Azzal nincs semmi gond, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó egy olyan kormánynak pénzt adni, amely a forrásokat szívesebben költi a miniszterelnök rokonainak jólétére, mint Magyarország felvirágoztatására.

Azt viszont már lehet, sőt, muszáj kritizálni, hogy az egyik legsúlyosabb, magyarországi szociális katasztrófa idején sem tesznek meg mindent azért, hogy a magyar társadalom a kormány megkerülésével juthasson hozzá az uniós pénzekhez.

Erről írtam most levelet Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Levelemben úgy fogalmaztam: néhány hét múlva családok tízezrei szembesülhetnek azzal a dilemmával, hogy vagy ételre, vagy fűtésre költenek, ilyen helyzetben pedig felelőtlen lépés elvenni az országtól több ezer millárd forintot.

Lenne megoldás, csak európai politikai akarat szükséges hozzá: a közvetlen EU-s források. Azaz a pénzekre végre közvetlenül is pályázhassanak az önkormányzatok, a helyi vállalkozók és a civil szervezetek.

És amíg a kormány megkerülésével folyamatosan érkeznek az országba az EU-s pénzek, a magyar kormány folytathatja a tárgyalásait a Bizottsággal, ha valaha még szeretne osztani uniós forrásokat. Ha ez bekövetkezik, az Európai Bizottságnak további demokratikus feltételeket kell támasztani a kormány felé:

➡️ Például, hogy adják vissza a tanárok és a repülésirányítók sztrájkjogát, amitől gyakorlatilag megfosztották őket.

➡️ Vagy, hogy számolják fel a különleges gazdasági övezet intézményét, és adják vissza a rendelkezési jogot Gödnek a saját ipari parkja felett.

➡️ És persze álljon el az állam attól a szándékától, hogy az önkormányzatoktól ellopja a vízközművagyont.

➡️ Végül, de nem utolsó sorban pedig töröljék el a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás intézményét. Mert ezzel a törvénnyel gyakorlatilag elvették a jogot az önkormányzatoktól, hogy rendelkezzenek afelett, hogy mi és hogyan épül a saját területükön.

Az Európai Bizottságnak tehát egyértelművé kell tennie, hogy a magyar kormánynak nem elég egy kamu korrupcióellenes intézményt felállítani ahhoz, hogy hozzáférjenek az uniós forrásokhoz.

Az EU-s pénz a magyaroké – nem a kormányé.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn