Momentum

Vitázni kell a kormánypárttal

Azért kell vitázni, mert ma egy ellenzéki politikusnak minden lehetőséget meg kell ragadnia arra, hogy nagy nyilvánosság előtt, újra és újra elmondhassa: az országot minden kormányzati szemfényvesztés ellenére valójában egyre tragikusabb politikai, gazdasági és történelmi pályára állítják.

Azért kell vitázni, mert a kormánypárt politikusai letagadhatatlanabbul gyakorlottabbak abban a fajta „vitában”, amely a NER-hez hasonló autoriter rendszerek sajátja. A szemrebbenés nélküli hazudozást nem szabad eltanulni tőlük, de az igenis rutin és gyakorlás kérdése, hogy fel tudjuk-e venni a kesztyűt az elborult kormánypropagandát teljes természetességgel ismétlő szóvivő-miniszterekkel szemben éles helyzetben. Tudom, mert voltam már ilyen helyzetben, pont egy Tranzit-vitán: nem egyszerű nyugodtnak maradni és egy méter távolságból hallgatni a valóság folyamatos tagadását egy minisztertől.

Azzal pedig biztos nem lesz előrébb az ellenzék, ha minden egyes vitától távolmarad, és újra és újra csak a saját táborához beszél. Ha azért nem vitázik, mert azt hiszi, hogy ezen múlik a rendszer „legitimitása”. Pont azért kell elmenni újra és újra ezekre a vitákra, hogy ne kényelmesedjünk bele a rendszer ellenzékének szerepébe. Hogy ne gondoljuk, hogy annyi a politika, hogy a saját Facebook-falunkra posztolgatunk. Hogy ne zárkózzunk be mi is a saját buborékunkba.

Igen, túlerőben vannak, amikor saját közönség előtt kell vitatkozniuk, részrehajló moderátorokkal. De nem ugyanez a helyzet az országban is? Hiszen pont úgy vannak túlerőben, ahogy a Tranzit fesztiválon is: nagyságrendekkel nagyobb erőforrásokkal rendelkeznek, nagyságrendekkel nagyobb az elérésük is.

Az, hogy a cinizmus, a hazugságok és a propaganda falát alig-alig tudjuk áttörni, az nem jelenti azt, hogy fel kell hagynunk a próbálkozással. Kötelességünk küzdeni. Én pedig büszke vagyok azokra, akik kiállnak vitázni.

Igen, az egész ország egy végtelenített fideszes fesztivállá kezd válni. Aki pedig állampolgárként, civil szervezetként, pártként, mozgalomként bármit tesz a rendszer ellen, az valójában pont azt teszi, mint akik kiállnak vitázni a kormánypárttal: szembemegy a túlerővel, hogy megvédje a saját igazságát.

Vannak időszakok, amikor nem marad másunk, csak az igazság. Ezt az igazságot kell újra és újra megvédeni, mert ebből lehet majd egy igazságosabb, emberségesebb és jobb országot építeni.

Mi ezért vitázunk.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn