Momentum

Politikusként ki kell mondanunk az igazságot.

Akkor is, ha népszerűtlen, akkor is, ha fáj. Korunk és benne Magyarország legsúlyosabb kihívásaival csak akkor van esélyünk szembenézni, ha nem söpörjük többé szőnyeg alá a legfontosabb problémákat és a lehetséges válaszokat akkor sem, ha azok nem olyan szépek és nem olyan népszerűek.

Az elmúlt száz évben minden komolyabb politikai erő hazugsággal került hatalomba és tudta megőrizni hatalmát Magyarországon. Átverték a szavazóikat, miközben gyávák voltak szembenézni és szembesíteni őket a valósággal.

A legnagyobb átverést, egy egész nemzet hosszú éveken át tartó tudatos megvezetését az elmúlt 12 évben hozta össze a regnáló hatalom. Nem mertek szembenézni az ország valódi problémáival, ehelyett az Európai Uniótól kapott ingyenpénzből kádári látszatjólétet építettek.

Miközben egyre csak szaporodtak Magyarországon azok a súlyos problémák, melyeket csak az igazság kimondásával, és a korántsem egyszerű válaszok közös megtalálásával lehetne megoldani.

Az elhibázott gazdasági modell. A leszakadt és elszegényedett emberek 2-3 milliós tömege. Az oktatás totális elsorvadása, ami mára nemzetgazdasági kockázattá emelkedett. Az egyre zsugorodó középosztály államtól való súlyos függősége. A lakosság rendkívül rossz egészségi állapota. Az elszabadult lakhatási és rezsiköltségek. Az igazságtalan és átláthatatlan adórendszer. A nem elég hatékony kisvállalkozások és az ebből következő alacsony fizetések.

Mind-mind olyan probléma, melyek kapcsán egyik vagy másik, esetleg mindkét politikai oldal kerüli a tiszta beszédet és a tényekkel való őszinte szembenézést.

Kevesen merik kimondani, hogy a rezsicsökkentés elmúlt 10 évben megszokott formája nemcsak fenntarthatatlan, hanem kontraproduktív volt, mert pazarlásra ösztönzött és visszafogta a fejlesztéseket, a megújuló energiára való átállást. Kevesen merik kijelenteni, hogy az üzemanyagok hatósági ára hiányt okoz és igazságtalan, mert nemcsak azokat támogatja, akik erre valóban rászorulnának.


De melyik politikustól hallunk valóban őszinte beszédet a közoktatás kapcsán? Hogy a pedagógusok bérének akárhányszorosára növelése sem fogja egy csapásra megoldani azt a leépülést, tanult tehetetlenséget és módszertani-szemléletmódbeli lemaradást, amit ma az oktatási rendszer teljes spektrumában tapasztalunk?

Ha az ellenzéki oldal szellemi megújítását komolyan gondoljuk, akkor politikusokként el kell kezdenünk kimondani az igazságot a kényelmetlen kérdésekben is.

Egyrészt radikálisan őszintének kell lennünk a problémák kimondásában. Ne kerülgessük a kényes témákat, a nehezen megoldható, egyes társadalmi csoportok érdekeinek sérelmével járó kérdéseket. Pont egy ilyen válságidőszak közepén kell a leginkább szembenéznünk azokkal az önáltatásokkal, amelyek ide vezettek.


Másrészt világossá kell tennünk azt is, hogy nincsenek egyszerű politikai megoldások. Az emberek szeretnek bonyolult problémákra egyszerű megoldásokat hallani, ezért a politikusok rendszeresen azt hazudják nekik, hogy ez lehetséges. Pedig ez a legnagyobb átverés: az élet szinte minden területén összetett, finomhangolt rendszerek és szabályok biztosítják a legjobb működést.

A politikus dolga nem az, hogy mindenre azonnali és csábítóan egyszerű választ adjon, hanem hogy megtalálja a legfontosabb kihívásokat, és maga köré gyűjtse azokat, akik a legjobb válaszokat tudják ezekre adni.

Történelmi felelőssége a mai kor politikusának, hogy kimondja az igazságot azoknak a választóknak, akiknek a szolgálatára felesküdött. Én ezt vállalom minden magyar ember irányába.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn