Momentum

Győztek a tataiak, megvédték az Öreg-tavat!

Tatán többen szavaztak a tó megvédésére, mint a helyi fideszes polgármesterre!

A tatai tó megvédéséről szóló népszavazáson a résztvevők több mint 90 százaléka a luxusszálloda ellen szavazott a hétvégén. Ugyan a nyár közepére kiírt helyi népszavazás érvénytelen lett, a helyi lakosok fontos üzenetet küldtek: nem akarják a luxushotelt, nem akarják a tavat károsító beruházást, és szeretnék megvédeni a természeti értékeket.

Három népszavazási kérdést tettek fel, mindhárom esetében több mint 7700 tatai (azaz a résztvevők több mint 90%-a) szavazott a tó megvédésére. Ez másfélszer annyi, mint amivel az Öreg-tó megvédésének kérdésében sunnyogó fideszes polgármestert, Michl Józsefet megválasztották.

A Hell Energyről ismert Avalon-csoport a tervek szerint ugyanis 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene a tó partján. A terv ellen nagyszabású tiltakozás bontakozott ki, mert az építkezés és az üzemeltetés tönkretenné a tó körüli természetvédelmi területet, sőt, elijesztene több tízezer vándormadarat is. A tiltakozás élére a Stop Avalon Tata mozgalom állt: először tüntetést szerveztek, majd népszavazást kezdeményeztek. Emlékeztetőül: a népszavazást elképesztő módon Michl József fideszes polgármesterük támadta meg a törvényszéken.

Most a polgármesteren a sor, hogy cselekedjen. Döntenie kell: a tatai lakosokhoz, vagy a tatai tavat tönkretenni készülő Avalon-csoport oldalára áll.

Az Öreg-tó példája is mutatja egyébként, hogy a környezetvédelem nem kizárólag a klímaváltozás és a levegőszennyezés elleni harcot jelenti. És nem is csak nemzeti ügy: a tó sorsa hatással van más régiók ökoszisztémájára is, az ide érkező madarak például Skandináviából, Szlovákiából és Csehországból indultak útnak.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn