Momentum

Mindenkinek jár az emberséges óvodai ellátás!

De a szülők ma Magyarországon egyre többször érzik: a település vagy kerület ahol élnek, nem biztosít a gyermeküknek elég jó minőségű ellátást. Most azonban, az Európai Unió támogatásával, a VIII. kerületben Dr. Erőss Gábor (Párbeszéd) alpolgármester és Pikó András, Józsefváros polgármestere átfogó és sikeres megoldást talált.

Olyan képzéseket, játékokat és szakembereket biztosítanak a kerületi óvodák, amelyeknek egy része még a magánóvodákban sem található meg. Elindult például a világon egyedülálló bűvészovi program: hetente tanítják az óvodásokat bűvésztrükkökre a szakma hazai kiválóságai. Ez élénkíti a gyerekek kreativitását, megtanítja nekik, hogy hogyan tegyenek különbséget a valóság és egy trükk között, valamint fejleszti a kézügyességet, az irányérzéket és a szociális képességeket. Létrehozták a Minecraft ovi programot, ami során a gyerekek számítógépes tudást szerezhetnek. Tervben van a zöld ovi projekt is, ami a környezetvédelem világába kalauzolja majd a kicsiket. Sőt szeptemberben indul a minden oviban, minden nagycsoportosnak elérhető ingyenes angol nyelvű élménypedagógia is. Felvettek óvodapszichológusokat, fejlesztőpedagógusokat; és szociális munkások is segítik a program sikeres megvalósulását.

Ezzel a programmal a józsefvárosi óvodák óriási fejlődésen mentek át, és ma már bármelyik másik óvodával felveszik a versenyt; ezt igazolják a beiratkozási adatok, megállt a józsefvárosi intézményekben a gyereklétszám évtizedek óta tartó zuhanása. De a legfontosabb eredmény mégis csak az, hogy programok mindenki számára elérhetőek. A kerület összes lakója megengedheti magának, hogy gyermeke a helyi óvodába járjon.

Ez a példaértékű program megmutatta: ha az önkormányzatoknak teret és pénzügyi támogatást adunk, akkor csodálatos dolgokra képesek. A józsefvárosi óvoda modellnek el kell terjednie minden önkormányzatban, szerte az országban, mert azt minden gyerek megérdemli.

A Momentum ezért is sürgeti a kormányt, hogy minél hamarabb állapodjon meg az Európai Unióval és hozzuk haza azokat a forrásokat. Mert szükségünk van rájuk, hogy országos szinten építhessünk a Józsefvárosihoz hasonló emberséges és méltányos óvodai ellátórendszert.


HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn