Momentum

Tönkretennék, de a tataiak megvédik az Öreg-tavat – népszavazás

Tízezer bátor emberre van szükség Tatán a július 31-i népszavazáson. Tízezer emberre, akik azt mondják: IGEN, megvédjük a tatai Öreg-tavat!

Elképesztő, hogy miközben a klímaváltozás minden korábbinál látványosabban pusztít, erdők égnek, óriási óriási aszály tombol, a tataiaknak az Európában is egyedülálló Öreg-tó megvédéséért saját polgármesterük ellen kell küzdeniük. Épp most építene ugyanis egy 120 szobás, ötcsillagos szállodát a tó partján az Avalon-csoport.

A terv ellen nagyszabású tiltakozás bontakozott ki, mert az építkezés és az üzemeltetés tönkretenné a tó körüli természetvédelmi területet, sőt, elijesztene több tízezer vándormadarat is. Az Öreg-tó a tataiak egyik legfontosabb kincse: rengetegen sétálnak, futnak, bicikliznek a partján, vagy épp eveznek a vizén.

A tiltakozás élére a Stop Avalon Tata mozgalom állt: először tüntetést szerveztek, majd népszavazást kezdeményeztek. Amit elképesztő módon a saját, fideszes polgármesterük támadott meg a törvényszéken. Szerencsére sikertelenül – így a népszavazást végül július 31-én tartják meg.

Az Öreg-tó példája azt is mutatja, hogy a környezetvédelem nem kizárólag a klímaváltozás és a levegőszennyezés elleni harcot jelenti. És nem is csak nemzeti ügy: a tó sorsa hatással van más régiók ökoszisztémájára is, az ide érkező madarak például Skandináviából, Szlovákiából és Csehországból indultak útnak. Emiatt jogosan merül fel a közös európai fellépés igénye a tatai tóhoz hasonló természetvédelmi területek érdekében.

Hasonló volt a helyzet a Sajó szennyezésével: a szlovákiai bányából a Sajóba ömlő ipari szennyezés Magyarországon is ökológiai katasztrófát okozhat. Azért sürgettük az Európai Parlamentben az európai fellépést, hogy az ilyen határokon átívelő problémákat hatékonyabban tudjuk kezelni.

És mert a nemzeti kormányok sokszor nem veszik elég komolyan a környezetvédelmet. Hiszen látjuk: a tatai tó kérdésével sem foglalkozik érdemben a kormány. De a tataiak most esélyt kaptak, hogy kezükbe vegyék a sorsukat. Az egyetlen kérdés, hogy lesz-e tìzezer tettrekész tiltakozó?

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn