Momentum

Nem támogatom a földgáz és az atomenergia fenntartható energiaforrássá minősítését.

A zöldkérdés létkérdés, éppen ezért szavazatommal nem támogattam az Európai Parlamentben, hogy az Európai Bizottság nemrég bejelentett szabályozási javaslatával kizöldítse a földgázt és az atomenergiát. A Bizottság javaslata osztályozná a különböző energiaforrásokat a fenntarthatóság szempontjából azzal a céllal, hogy a besorolás iránymutatásként szolgáljon befektetések és támogatások számára. Ebben az osztályozásban minősíti fenntartható energiaforrássá a gázt és az atomenergiát a Bizottság.

Bár az Európai Parlamentben többséget szerzett a Bizottság javaslata, muszáj egyértelműen kijelentenünk, hogy valójában nincs az a feltétel, amivel a gázerőműveket ,,zöldre moshatják”. Az atomenergia bonyolultabb kérdés, hiszen a klímasemlegesség eléréséhez rövid- és középtávon átmeneti forrásként várhatóan szükség lesz az atomerőművekre. Ez addig biztosan így lesz, amíg a megújuló energiaforrások szezonális kilengéseit és az energiatárolás kihívásait nem tudjuk kezelni. De ennek ellenére sem hivatkozhatunk az atomra környezetbarátként, és támogathatjuk a megújulókkal hasonló szinten.

Ideje lenne végre, hogy az Európai Bizottság és a tagországok kormányai a társadalom érdekeit helyezzék végre előtérbe az ipari érdekek helyett. Az időnk ugyanis elfogyott, a klímakatasztrófa nem a jövő, hanem a kegyetlen jelen. Minél hamarabb át kell állnunk a fenntartható és környezetbarát energiatermelésre. Nem beszélve arról, hogy Európa gázfüggőségének is köszönhető, hogy hétről hétre rekordokat dönt a gáz felhasználásával előállított villamosenergia díja is.


Ez is szerepet játszik abban, hogy árat emel minden termelő: drágábbak lettek az élelmiszerek, az ipari termékek és az építőanyagok is. Ha meg akarjuk fékezni a brutális pénzromlást, amit napról napra tapasztalunk, olcsó és fenntarthatóan kitermelhető energiára lesz szükségünk: a víz-, a szél-, a nap-, és a geotermikus energia mind arra vár, hogy kiaknázzuk.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn