Momentum

Támogatták a javaslatunkat, lesz környezetvédelmi ügyésze Európának

Tavaly nyáron merült fel az ötlet, és idén nyárra megvalósult: az Európai Unió kibővíti az Európai Ügyészség hatáskörét és jogköreit, így létrejön a környezet védelméért felelős ügyészség is. A 21. században, az egymást érő környezeti katasztrófák idején, melynek egy része emberi eredetű, szükség van erre az új uniós szervre. Kell egy olyan intézmény, ami felelősségre vonja azokat, akik Európa természeti kincseit károsítják és emberéleteket sodornak veszélybe.

Ha nem lépnek azok a cégek, akik a környezetvédelmi problémák nagy részét okozzák, akkor az államnak kell megvédenie a környezetet és a közösségeinket. Ha pedig nem teszi, akkor az EU-n keresztül kell ezt kikényszeríteni.

A javaslatot eredetileg az illegális fakivágások és erdőirtások miatt fogalmaztuk meg, de a Sajón bekövetkezett katasztrófához hasonló esetekkel is azonnal foglalkoznia kell a most felálló ügyészségnek. Mert ami a folyóval történik, az tragikus szimbóluma annak, hogy a természetvédelem a 21. században nem kizárólag nemzeti ügy. Összeurópai kérdés, hogy mi történik Európa folyóival, a természeti környezettel, mert a zöldkérdés létkérdés.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn