Momentum

Az EP megszavazta: a szennyező fizet, a lakosságot pedig anyagilag támogatjuk a klímaváltozás miatt

Történelmi szavazáson vagyunk túl az Európai Parlamentben! Ma döntöttünk a klímavédelmi csomag azon elemeiről, amik a lakosság zöld átállással járó terheinek mérséklését célozzák. A ma elfogadott jogszabályokkal végre sikerült összeegyeztetni a két legfontosabb klímapolitikai alapelvet: mostantól a szennyező fizet, és a lakosság megfelelő támogatásban részesül a zöld átállás során.

A most felállított rendszerben ugyanis az óriásszennyezők által fizetett díjakból közvetlen és közvetett pénzügyi támogatásban részesülhet majd a lakosság.

Egészen változatos módon támogatja az Unió az embereket a klímasemleges életmód elérésében:

1. Egyrészt a nyári hőhullámok és téli fagyok elleni védelem kiépítését is lehet majd támogatni: hőszigetelés, nyílászárók cseréje, napelemek felszerelése, hőszivattyú rendszer kiépítése, kazáncsere.

2. Másrészt a jelenleg hiányos, az elektromos átállást emiatt lassító, elektromos autó töltőhálózat kiépítése is finanszírozható lesz a ma megszavazott Alapból.

3. De a tömegközlekedési infrastruktúra, például a vasúthálózat fejlesztése is támogatható lesz.

4. Az utazási költségek is csökkenthetőek lesznek a Szociális Klímaalap pénzeiből, így olcsóbb vonat- és buszjegyekre is lehet fordítani az összegeket.

Az álláspontom a parlamenti vitát megelőzően is egyértelmű volt: a zöld átállást csak úgy lehet megvalósítani, ha az ezzel járó költségeket nem hárítjuk a lakosságra. Ugyanis a klímaváltozás elleni harc akkor lesz sikeres, ha megfelelő társadalmi támogatottságot tudunk köré szervezni.

Kép forrása: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/photo/

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn