Momentum

Folytatjuk a Pegasus-ügy kivizsgálását az EU-ban.

A magyar hatóságok nem lépnek, de mi folytatjuk a Pegasus-ügy kivizsgálását az EU-ban.

Nem volt jogosulatlan megfigyelés a Pegasus-ügyben – jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség. Korábban, hosszas időhúzás után, az adatvédelmi biztos is arra jutott: nem történt semmiféle jogsértés.

Ez egyszerűen nem igaz, mivel lehetetlen: a magyar kormány korábban elismerte, hogy civileket, diákokat, üzletembereket, ellenzéki politikusokat, ügyvédeket, újságírókat, saját államtitkárát és volt kormánytagokat figyeltek meg a Pegasus nevű kémszoftverrel. Arról pedig a mai napig nem tudni semmit, hogy a tömeges megfigyelést miért végezték.

Ezért mindenképpen folytatjuk a munkát az Európai Parlamentben a kezdeményezésemre felállított Pegasus-bizottságban. Sőt, a bizottság egész Európára kiterjedő vizsgálatot folytat majd. Mert a visszaélésekre alkalmas lehallgatószoftvert több állam is saját állampolgárai ellen használta: Lengyelország és Spanyolország kormánya is visszaélt a terrorizmus elleni harcra kifejlesztett kémszoftverrel.

Legalább ideiglenesen le kell állítani vagy be kell tiltani e megfigyelési technológia használatát és értékesítését. Csak így akadályozhatjuk meg az emberi jogokkal való további visszaélést. Hiszen egyértelműen kiderült, egyes államok visszaélnek ezzel a technológiával, ráadásul az adatok harmadik félhez is eljuthatnak.

Továbbá meg kell teremteni azokat a csatornákat is, amin keresztül az állampolgárok bejelenthetik a visszaéléseket. A Pegasus bizottságban a végső célunk pedig, hogy miután erőteljes, uniós együttműködéssel feltártuk a demokráciát is veszélyeztető megfigyeléseket, európai szintű Pegasus-törvényt fogadjon el az Európai Parlament.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn