Momentum

Leszavaztam az EP-ben a legyengített klímavédelmi javaslatot!

európai parlament brüsszel pegasus

Nem engedünk a nagyvállalati lobbinak – leszavaztam az Európai Parlamentben a teljesen legyengített klímavédelmi javaslatot!

Leszavazta az Európai Parlament a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését. A mai ülésen én is leszavaztam a végső szöveget. Döntésem indoka, hogy átmentek olyan módosítók, amelyek jelentősen gyengítették klímavédelmi szempontból az előterjesztést.

Ilyen elfogadhatatlan módosítás volt többek között a szénvám bevezetésének eltolása. Holott ezzel az eszközzel megakadályozhatjuk, hogy a kibocsátási kvóta drágulása miatt megdráguló környezetkárosító tevékenységet a vállalatok kiszervezzék az EU-n kívülre, majd onnan hozzák be a klímakárosító módon készült termékeiket. Olyan drágává kell tegyük az EU-n kívül előállított, jelentős szén-dioxid-kibocsátással előállított termékek importját, hogy azt ne érje meg behozni.

Döntésünkkel visszaküldtük szakbizottsági szintre most a klímavédelmi csomag több elemét is, mivel a legtöbben kapcsolódnak a kvótakereskedelmi rendszerhez. További egyeztetésekre van ugyanis szükség, hogy elfogadható célszámokban állapodjon meg a Parlament többsége.

A klímaváltozás elleni harcból és a zöld átállásból a multinacionális vállalatoknak is ki kell vennie a részét. De úgy tűnik, hogy ezt az Európai Parlamentnél folyamatosan lobbizó egyes nagyvállalatok nem így gondolják: sikerült elérniük, hogy az egyik legfontosabb klímavédelmi javaslat, a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztését annyira felhígítsák, hogy végül kénytelenek voltunk leszavazni.

De nem fogunk engedni a vállalatok nyomásának, nem fogjuk engedni, hogy a szennyező cégek helyett az emberekkel legyen megfizettetve a zöld átállás költsége. Az Európai Parlamentben kiállunk amellett, hogy a zöld átállást csak úgy lehet megvalósítani, ha az ezzel járó költségeket nem hárítjuk a lakosságra. Ugyanis a klímaváltozás elleni harc akkor lesz sikeres, ha megfelelő társadalmi támogatottságot tudunk köré szervezni. Ehhez viszont a megélhetési költségek nem emelkedhetnek drasztikusan a zöld átállás miatt, és a polgárokat megfelelő támogatásban kell részesítenünk minél hamarabb.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn