Momentum

Cselekvés helyett bizottságokkal és tárgyalásokkal küzd a magyar kormány a Sajóért

Megérkezett a válasz Szijjártó Péter külügyminisztertől arra a levelemre, amelyben a Sajót érintő ipari katasztrófa ügyében érdeklődtem.

Szijjártó Péter levelében felemlegette Nagy István agrárminiszter és Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszteri találkozóját és azt, hogy a szlovák miniszter szerint országa konkrét lépéseket tesz a szennyezés megállítása érdekében, ami alapján már el is kezdődtek a kármentési munkálatok.

Ez az állítás azonban erős túlzás: egyelőre a szlovák kormány valójában csak annyit vállalt, hogy mérsékli a kiömlő szennyeződést 80 százalékkal. Arról még szó sincs, hogy kármentesítési munkálatokba kezdenének, például a már a mederben és a környékén lerakódott szennyeződést semlegesítésére, eltávolítására vonatkozóan. Erre azért is lenne szükség, mert ​​a magyarországi helyzet is törékeny, mindössze egy áradás kell ahhoz, hogy a Szlovákiában lerakódott veszélyes üledék Magyarországon kössön ki.

Sajnálatos egyébként, hogy miközben a magyar kormány általában bármilyen nemzetközi konfliktusban képes agresszív harcos módjára nekimenni más tagállamok kormányainak, addig most Putyin pátriárkája érdekében is nagyobb konfliktusokra hajlandó, mint egy magyar folyó védelmében.

Nagy István technológiai segítséget és szakembereket is felajánlott Szlovákiának a levél szerint, Szijjártó Péter pedig a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottság Tisza és mellékfolyói Albizottságában ígér folyamatos együttműködést a szlovák féllel. Mi azonban továbbra is sürgetjük a kormányt, hogy a kormányközi segítség felajánlása mellett, az EU-tól is kérjen segítséget. Az EU ugyanis a természeti katasztrófahelyzetekre is fenntart egy rendszert: a polgári védelmi mechanizmust. Ezen keresztül a tagállamok a hasonló helyzetek megoldására szakértői és technikai segítséget kaphatnak.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ami a Sajóval történik, az nem csak Szlovákia belügye, és nem csak azért fontos, mert Magyarország is érintett. A Sajó katasztrófája tragikus szimbóluma annak, hogy a természetvédelem nem lehet a 21. században kizárólag nemzeti ügy. Összeurópai kérdés, hogy mi történt és történik a Sajóval, ezért közösen kell fellépnünk a folyó védelme érdekében.

Frakciónkkal, a Renew Europe-pal közösen ezért azt javasoljuk, hogy hozzuk létre az EU környezetvédelmi ügyészségét, bővítsük ki az Európai Ügyészséget és a jogköreit. Legyen az Európai Unióban olyan ügyész, aki nem csak a pénzügyekkel, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik. Legyen olyan hivatal és személy, aki a környezeti és társadalmi károkkal foglalkozik, felelősségre vonja azokat, akik természeti kincseinket károsítják, emberéleteket sodornak veszélybe és kockáztatják a jövőnket.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn