Momentum

7 pontban az Oroszország elleni olajembargóról

1. A magyar vétó miatt nincs még végső megállapodás az EU-s olajembargóról. Egyes hírek szerint az orosz háborús propagandát kiszolgáló, luxusban élő Kirill orosz pátriárka vagyonának zárolását utasítja el Orbán Viktor, más hírek szerint a Magyarországon finomított orosz olaj exporttilalma miatt vétózik a magyar kormány.

2. Egy gazdasági válság küszöbén és egy háború árnyékában különösen fontos, hogy a magyar emberek energiabiztonságát és az ország zökkenőmentes ellátását biztosítsa a kormány. És most minden bizonytalanság csak növeli az energiaárakat.

3. Épp ezért volt örvendetes, hogy a hétfői uniós csúcson, úgy tűnt, megszületett az egyezség a tagállamok között. Ez rövid távon hazánk érdekeinek megfelel, ugyanis a vezetékeken keresztül érkező orosz olaj mentességet élvez az importtilalom alól. Így az EU-s embargó nem teszi ki annak a sokknak a magyar gazdaságot, amit az orosz olajról való azonnali leválás jelentene.

4. Az exporttilalom alóli kivétel azonban csak egy átmeneti megoldás egy olyan problémára, amit a kormány saját maga okozott azzal, hogy Magyarországot ennyire kitette az orosz olaj- és gázimportnak. 12 évük volt arra, hogy ezzel kezdjenek valamit, ez nem sikerült, sőt, minden lehetséges intézkedéssel gátolták az ország energiafüggetlenségének megalapozását – gondoljunk csak a szélerőművekre vonatkozó tilalomra.

5. Épp ezért nemzeti érdek a pillanatnyi gazdasági helyzettől és a háborús kontextustól függetlenül minél hamarabb átállnunk a valójában tőzsdei árakon, drágán vásárolt orosz fosszilis energiahordozókról az olcsó, hazai, megújuló energiaforrásokra.

6. Ehhez az átálláshoz szükség van arra a több ezer milliárd forintnyi uniós helyreállítási alapra, amit a kormány felelőtlen politikája miatt felfüggesztett az Unió. Nemzeti érdek ezeket a forrásokat hazahozni, és a megélhetési válság kezelése mellett a zöld átállásra fordítani.

7. Kevés szó esik róla, pedig foglalkozni kell a szankciós politika hosszútávú következményeivel is. Fenntartva, hogy Oroszországot a háború kirobbantásáért szankcionálni kell és le kell téríteni az agresszió útjáról, a szankciók a békeidőben már nem lesznek alkalmazhatóak. Hiszen éppen azért erős eszközök a szankciók, mert Oroszországgal szoros volt az EU viszonya, ezért a kapcsolatok elvágása valódi büntetés volt. A Putyin utáni Oroszországgal Európának újra kell majd építenie a viszonyát – különben azt kockáztatjuk, hogy az ország végérvényesen Kínához sodródik.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn