Momentum

EU-s környezetvédelmi ügyészt

Létre kell hozni a környezetvédelmi ügyészséget, hogy felelősségre vonhassuk a Sajóhoz hasonló katasztrófák elkövetőit is.

Európai Parlamenti frakciónkkal, a Renew Europe-al kezdeményezzük, hogy bővítsék ki az Európai Ügyészséget és a jogköreit is. Igenis legyen az Európai Unióban olyan ügyész, aki nem csak a pénzügyekkel, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik. Legyen olyan hivatal és személy aki a környezeti és társadalmi károkkal foglalkozik, felelősségre vonja azokat akik természeti kincseinket károsítják, emberéleteket sodornak veszélybe és kockáztatják a jövőnket.

Ne felejtsük, hogy ami a Sajóval történik, az tragikus szimbóluma annak, hogy a természetvédelem a 21. században nem kizárólag nemzeti ügy. Összeurópai kérdés, hogy mi történik a Sajóval, mi történik Európa folyóival, a természeti környezetünkkel. Ezért együtt kell fellépnünk közösen.

Mert, ha nem lépnek az óriásszennyezők, az óriáscégek, akik a környezetvédelmi problémák nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor az államnak kell megvédenie a környezetet és a közösségeinket. Ha pedig nem teszi, akkor az EU-n keresztül kell ezt kikényszerítenünk. Ezért kezdeményezzük Renew Europe-al, hogy hozzuk létre a környezeti katasztrófákat kivizsgáló, a felelősöket elszámoltató EU-s környezetvédelmi ügyészséget.

A zöldkérdés létkérdés. És most a Sajót látva ez a mondás, sajnos, aktuálisabb, mint valaha.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn