Momentum

Így hagyja meghalni a Sajó folyót a kormány

Nincs magyar környezetvédelmi minisztérium és nincs magyar érdekérvényesítési képesség az EU-n belül. A Sajó folyó a szlovák oldalon már hetek óta halott, minden kipusztult benne egy szlovákiai bányából három hónapja ömlő szennyeződés miatt. A magyar kormány azonban három hónap után csak most jutott el oda, hogy miniszteri szinten foglalkozzon az üggyel.

A lassú és súlytalan cselekvés bizony annak köszönhető, hogy továbbra sincs környezetvédelmi minisztere Magyarországnak.

A környezetvédelmi feladatokat a kormányzó párt ide-oda rakosgatta az elmúlt évtizedben a minisztériumok között. Most épp meglehetős cinizmussal a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz került ez a terület. Igaz, teljesen értelmetlen módon egy részét „természetvédelem” címszó alatt az Agrárminisztériumnál hagyták.

Így esett, hogy az ügyben több hónapos késéssel Nagy István agrárminiszter most „találkozót kezdeményezett” a szlovák környezetvédelmi miniszterrel.

Nagy István agrárminiszter ezzel lassan már el is indul azon az úton, amit mi már járunk, hiszen az ipari bányaszennyezés megoldása nem várhat tovább. Múlt héten már felvettem a kapcsolatot frakciótársammal, a szlovák Michal Wiezikkel, hogy egyeztessük közös lépéseinket a Sajón zajló katasztrófa ügyében. Közös fellépéssel nagyobb nyomás alá fogjuk helyezni mindkét ország kormányát, hogy végre cselekedjenek.

De addig sem ülünk tétlenül, míg megérkeznek a válaszok a magyar és szlovák kormánynak, illetve Európai Bizottságnak küldött leveleinkre. Borsodi tagjaink folyamatosan figyelik a helyzetet a Sajó magyar oldalán és egyeztetnek a helyiekkel is. A héten pedig a Sajó szlovákiai szakaszára fogunk ellátogatni, hogy személyesen beszélhessünk azokkal, akiket most közvetlenül érint a katasztrófa.

Mert nem csak arról van szó, hogy egy folyó kipusztul. Ezzel együtt sok magyar és szlovák egészsége is veszélyben van: a szlovák szakaszon a nehézfémek és az arzén mennyisége már sokszázszorosa az egészségügyi határértéknek.

Ha kell, európai szinten fogjuk kikényszeríteni, hogy a kormányok végre fellépjenek a Sajón zajló ipari szennyezéssel szemben. Mert ha nem lépnek az óriásszennyezők, óriáscégek, akik a probléma nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor környezetünk pusztulása, társadalmunk összeomlása elkerülhetetlen. És ha nincs más mód, akkor a környezetvédelem irányába tett lépést az államnak és az EU-nak kell kikényszerítenie.

Mert környezetvédelem nélkül nincs jövő, a zöldkérdés létkérdés.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn