Momentum

Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság

Ahelyett, hogy a kormány rendezné az Európai Unió által jogosan kifogásolt dolgait, egyre rosszabb a helyzet. Jelenleg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, azokat a forrásokat, amikre égető szükségünk van a küszöbön álló gazdasági válság kezeléséhez.

Mindezt miért? Mert a magyar kormány semmit nem hajlandó tenni az államot átszövő korrupció ellen.. Az Európai Bizottság ezért úgy határozott, hogy felszólító levelet küld – Észtország, Málta és Hollandia mellett – Magyarországnak, mert nem ültette át megfelelően a korrupció elleni harcot segítő uniós szabályokat.

Az indok nyilvánvaló: , az uralkodó elit – nem alaptalanul – félti közpénzből összeharácsolt vagyonát. De ha ez így megy tovább, tényleg teljesen elapadnak az EU-s források, és ekkora pénzromlás mellett, miközben egyre jobban drágul minden, tovább mélyül a többséget érintő megélhetési válság.

És a kormány, ahelyett, hogy a megoldást keresné a megélhetési válságra, sikeresen magára húzott még egy kötelezettségszegési eljárást a meglévő négy mellé. Ha ez így megy tovább, teljesen leszakadunk Európáról.

Mindeközben, az Európai Unió oldaláról is van tennivaló. Az EU-nak azon kell dolgoznia, hogy a pénz közvetlenül az önkormányzatoknak, helyi vállalkozóknak, civil szervezeteknek járjon. Ki kell kényszerítenie, hogy a magyar kormány az EU-s pénzeket arra költse, amire szánták: kórházakra, iskolákra, munkahelyekre. Ez csak kemény és következetes tárgyalásokkal oldható meg – de nem húzható már tovább. Mert egyaránt fontos, hogy a Magyarország visszatérjen a jogállami útra, és az is, hogy polgárai ne szenvedjenek a kormánya miatt.

Kép forrása: euobserver.com

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn