Momentum

Sajó katasztrófa – NYÍLT LEVÉL A MAGYAR ÉS A SZLOVÁK KORMÁNYNAK

Ökológiai katasztrófa zajlik a Sajó folyóban, és az ipari szennyezés miatt teljesen kihalhat az élővilága.

Ma van a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, és bár az emberek már nem csak a környezetvédelmi napokon, de a hétköznapok szintjén is egyre inkább környezettudatosak, ez mégis kevés lesz. Mert ha nem lépnek az óriásszennyezők, óriáscégek, akik a probléma nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor környezetünk pusztulása, társadalmunk összeomlása elkerülhetetlen. És ha nincs más mód, akkor a környezetvédelem irányába tett lépést az államnak és a kormánynak kell kikényszerítenie. Mert a hatalom mindig arra kap felhatalmazást, hogy jobbá tegye a jelent és őrizze a jövőt. Környezetvédelem nélkül azonban nincs jövő, mert a zöldkérdés létkérdés.

Éppen ezért írtunk nyílt levelet a magyar és szlovák kormánynak, hogy teljesítse kötelességét, cselekedjen: állítsa meg a Sajón az ökológiai katasztrófát, ne engedje, hogy óriáscégek tovább mérgezzék az embereket és környezetüket Alsósajótól Pelsőcön át, Tornalján és Putnokon keresztül Kazincbarcikáig.

NYÍLT LEVÉL A MAGYAR ÉS A SZLOVÁK KORMÁNYNAK

Tisztelt Nagy István, Tisztelt Szijjártó Péter, Tisztelt Ján Budaj!

Ha Magyarországnak lenne környezetvédelmi minisztere, akkor ezt a levelet oda címeznénk. Szlovákiának habár papíron van, ebben az ügyben, sajnos, úgy tűnik, mintha ott sem lenne felelős miniszter.

Nyílt levelünket a Sajón bekövetkezett, tűrhetetlen, sürgős beavatkozást igénylő, de mintegy három hónapja(!) figyelmen kívül hagyott helyzet miatt írjuk. Orosz Örs Nyitra megyei képviselő volt az első, aki felhívta a figyelmet az Alsósajónál (Nižná Slaná) beömlő mérgező bányavízre, és annak pusztító ökológiai hatásaira. Azóta több ízben is felszólították a szlovák környezetvédelmi minisztert, hogy cselekedjen, de sajnos hiába. Egyetlen, május eleji ígérgetésen kívül semmi érdemleges lépés nem történt, és ez az ígéret is csak annak az akciónak az eredménye, hogy a környezetvédelmi minisztérium elé locsoltak 1000 liter szennyezett vizet.

Azonban a magyar kormány sem tett semmit az ügyben. Amikor tényleges károkozás történik, és nem rajzpályázatokon keresztül próbálja a kormány megállítani a klímaváltozást és a természetben történt károkozásokat, akkor csak csend hallható a kormányzat felől. Sem a környezetvédelem iránt állítólag elkötelezett Áder János, sem a környezetvédelemmel elvileg foglalkozó Nagy István agrárminiszter, sem pedig a zöld ügyekben gyakran megszólaló Steiner Attila, de még a mindenkinek odamondogató Szijjártó Péter külügyminiszter sem szólt oda szomszédunknak, hogy tegyenek a szennyezés ellen.

Vilcsek Ernő, Jákfalva független polgármesterének videója is kormányzati visszhang nélkül maradt. Miközben nem csak arról van szó, hogy egy folyó kipusztult. Ezzel együtt sok ember, köztük a kormány számára állítólag fontos szlovákiai magyar emberek egészsége is veszélyben van: a szlovák szakaszon a nehézfémek és az arzén mennyisége sokszázszorosa az egészségügyi határértéknek. Nem megnyugtató az sem, hogy a magyar propagandasajtóban kisebbíteni igyekeznek a problémát.

Tisztelt Miniszter Urak!

Mintegy három hónapja tétlenül nézik, ami a Sajóval és környezetével, az ott élő emberekkel Alsósajótól Pelsőcön (Plešivec), Tornalján (Tornaľa), Putnokon át Kazincbarcikáig történik. Nem gondolják, hogy eljött az idő a valódi cselekvésre? Nem gondolják, hogy ennek a borzalomnak véget kell vetni? Nem gondolják, hogy a külügynek már kint kellene tárgyalnia és nem Brüsszelt kellene megállítania?

Kelet-Szlovákia legnagyobb folyójában, a Sajóban már nincs élet. Az elmúlt három hónapban a felelős szervek azzal bagatellizálták a folyó szennyezettségének súlyosságát, hogy mivel nincs tömeges halpusztulás, ezért nem lehet ökológiai katasztrófának nevezni.

Most már van. Mára kipusztult minden élőlény. Kipusztultak a pisztrángok, a folyami rákok. Tétlenségüknek élőlények ezrei estek áldozatul. Meddig várjunk? Míg az emberek is megbetegszenek?

Ma van a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap, Önök pedig még ezen a napon is homokba dugják a fejüket. Ezért különösen aktuális, hogy felszólítsuk Önöket: CSELEKEDJENEK HALADÉKTALANUL!

Donáth Anna
Hornyák Evelin – Momentum
Pelek Dávid – Momentum
Szopkó Tibor – Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere
Kovács József – MomentumMomentum Klímakörök

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn