Momentum

Kivizsgáljuk a kormányok visszaéléseit és meg kell alkotni a kiberfegyverek európai szabályozását

Most már tudjuk, amit eddig csak sejthettünk: több európai kormány is megfigyelőállamot épített ki a Pegasus kiberfegyverrel.

Ma az Európai Parlamentben nemzetközi sajtótájékoztatón mutattuk be, hogyan figyeli meg tömegesen a spanyol és a lengyel állam mellett a magyar is a saját állampolgárait, mindenféle bírói végzés vagy alapos, megismerhető indok nélkül.

Fontos, hogy Európa tisztában legyen vele: a Pegasust Magyarországon nem a terrorizmus elleni harcra használták, hanem a kormány politikai ellenfeleinek megfigyelésére. Sőt, olyan kormánytisztviselők megfigyelésére is, akik a magyar nemzeti érdekeket védték az orosz kormánnyal szemben.

A kezdeményezésemre létrejött vizsgálóbizottsággal ki fogjuk vizsgálni a magyar, a lengyel és a spanyol kormány visszaéléseit. Minden olyan döntéshozót meghallgatunk és felelősségre vonunk, aki részt vett civilek, üzletemberek, újságírók, ügyvédek és politikusok utáni kémkedésben.

Hiszen a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy három kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.

Európai válaszlépésekre van szükség: az ügy feltárásával párhuzamosan azonnal meg kell alkotni a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn