Momentum

Plenáris vita a civilek helyzetéről szóló riportomról

Az első jelentésemről vitáztunk az Európai Parlamentben. A jelentésről, ami a civilek európai helyzetéről szól. A jelentésről, ami a szomszédunkban zajló háború miatt aktuálisabb, mint valaha.

Láttuk ugyanis az elmúlt napokban, hogy amikor a háború elől menekülők átlépik a határt, akkor ki is segít rajtuk elsősorban? Nem katonák, nem politikusok, nem hivatalnokok, hanem hétköznapi emberek, civil szervezetek. Azok, akik felismerték, hogy csak akkor tudunk egy jobb világot teremteni, ha teszünk is érte. Hogy végső soron mindannyian egymásra vagyunk utalva, nyelvtől, nemzetiségtől, országhatároktól függetlenül.

A munkájuk miatt most különösen fontos dokumentum lett az első uniós jelentésem, amiről most vitáztunk. Ebből ugyanis kiderül, hogy több tagállamban is már jó ideje akadályozzák a kormányok a civil szervezetek zavartalan működését. Ezt testközelből én is megtapasztaltam, hiszen évekig segítettem civil szervezetek munkáját a Momentum előtt.

Az EU-nak cselekednie kell, ki kell állnia a legalapvetőbb értékei, az igazságosság, emberség és a jogállamiság mellett, meg kell védenie, a sokszor az állam helyett, állami feladatokat is ellátó civil szervezeteket. Álljunk ki a civilek mellett! Európában most elkezdjük, Magyarországon pedig április 3-án folytatjuk a munkát.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn