Momentum

Egyenlő jogokat a háború elől menekülő kárpátaljai magyar menekülteknek!

Egyenlő jogokat a háború elől menekülő kárpátaljai magyar menekülteknek!

Csapdahelyzetbe kergette a Fidesz azokat a kárpátaljai magyarokat, akik felvették a magyar állampolgárságot, és most az orosz agresszió, a háború elől menekülnek. Magyar állampolgárságuk miatt, Magyarországon nem számítanak menekültnek a menekültszabályok alapján, azaz nem jár nekik a menekülteknek járó ellátás, például élelmezés és egészségügyi ellátás. Jogi értelemben menekültnek ugyanis a harmadik ország állampolgárai minősülnek, magyarok nem.

A kétharmaddal kormányzó kormánypártok, akik képesek teljes szektorokat újraszabályozni gyorsított eljárásban, egyetlen éjszaka alatt, most egy hete nem tesznek semmit, miközben a menekülthelyzet egyre csak súlyosbodik.

Pedig lenne mit, hiszen rengetegen és egyre többen menekülnek át a határon olyan magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi kapcsolata, hrivnyájukat, ha van is, már nem váltják vagy csak nagyon rossz áron, és szállást sem tudnak szerezni. Őket most az állam helyett egyelőre civil- és egyházi szervezetek, önkormányzatok és jóakaratú honfitársaink segítik.

A kormány útlevelet már adott honfitársainknak, ideje, hogy adjon hozzá egyenlő bánásmódot is. A kormánynak kötelessége célzott szociális intézkedésekkel segíteni a Kárpátaljáról ide menekülő, támogatásra szoruló magyar menekülteket is. Tájékoztassa őket, hogy pontosan milyen ellátást, lakhatási és egyéb támogatást biztosít a magyar állampolgárságú menekülőnek, és rendezze jogi státuszukat.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn