Momentum

Azért is kell kormányt váltanunk, hogy a bajbajutottak megfelelő ellátásban részesüljenek!

Az ukrán-magyar határnál jártam, hogy adományokkal segítsek az orosz háborús agresszió elől menekülő magyarokon és ukránokon. Egyszerre volt szívfacsaró látni azt a sok családot, gyermeket, akik a háború és pusztítás elől menekülve kénytelenek elhagyni az otthonukat; és volt felemelő megélni a magyar emberek segítőkészségét és szolidaritását.

A határon az állapot a civilek erőfeszítéseinek köszönhetően rendezett és koordinált, az állam azonban sok esetben inkább akadályozza, mint segíti a helyzet kezelését. A kormány ugyanis teljesen kivonult a menekültügy területéről.

Ebből a nagyon nehéz helyzetből várja az ország a háború és a pusztítás elől menekülő családokat. Nincs elég állami fenntartású menekültszállás, mert bezárták őket, és nincs elég segítő szakember, mert vagy elküldték őket vagy otthagyták a szakmát. Az állami koordináció hiánya miatt ráadásul a lakosság sem tudja, hogy hol, mikor, miként segíthet, hiszen nincs megfelelő állami tájékoztatás, a köztévén pedig inkább oroszpárti, ukránellenes propagandát szajkóznak.

Ezeket a mulasztásokat a kormányváltás után az alábbi intézkedésekkel fogjuk korrigálni:

1️⃣ Visszaépítjük a leépített menekültügyi rendszert. Különösen fontos, hogy felkészültek legyünk a menekültek ideiglenes elhelyezésére. Ezért pedig fel kell mérnünk, mely befogadó központokat kellene újranyitni és hány szakember hiányzik jelenleg a rendszerből. Őket azonnal pótolnunk kell, mert a jelenlegi helyzetben a szálláshelyek és a menekültügyi szakemberek hiánya jelenti a legnagyobb problémát.

2️⃣ Visszaadjuk az önkormányzatoknak azokat a forrásokat, amiket az Orbán-kormány cinikus hatalmi szempontok miatt elvett az elmúlt években és kiszámítható, hosszú távú pénzügyi támogatást nyújtunk számukra az integrációs politika terén is.

3️⃣ Minden lehetséges módon segíteni fogjuk a civilek munkáját. Az államnak újra partnerként kell tekintenie a civilekre, mert vissza kell csatornázni a tapasztalataikat és a tudásukat.

4️⃣ Széleskörű tájékoztató kampányokat indítunk a segíteni szándékozó lakosság számára, azt koordináló intézményrendszert építünk ki.

5️⃣ Végezetül pedig minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy létrejöjjön a Fidesz által évek óta gáncsolt európai szintű megállapodás a menekültügy terén. Ezzel ugyanis végre harmonizálnánk az uniós tagállamok jobb és hatékonyabb együttműködését a menekültügyben. Végre megteremtenénk azokat az intézményes kereteket az unió államaiban, amellyel a tagállamok megfelelő módon támogatni tudják egymást a menekülthullámok kezelésében. De nemcsak uniós szintű szolidaritásra lenne szükség, hanem a menekültek áthelyezésére is és az egyéb segítségnyújtásra. Például a szakemberek megosztására, akik a menekültügyi kérelmek elbírálásában segítenének vagy adott esetben a határon való beléptetésben tudnak segíteni.

Azért is kell kormányt váltanunk április 3-án, hogy a bajbajutottak megfelelő ellátásban részesüljenek!

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn