Momentum

A kárpátaljai magyarok érdekében is támogatjuk Ukrajna EU-tagságát

Zelenszkij elnök tegnap bejelentette, hogy EU-tagsághoz folyamodik az az Ukrajna, amelynek fővárosát jelenleg orosz tüzérség lövi. A Momentum EP-képviselői támogatják Ukrajna uniós felvételét, hiszen ez áll az európai béke és Magyarország érdekében.

Ukrajna egyértelművé tette: Európához akar tartozni. Ezt bizonyították 2014-ben, mikor életüket áldozták azért, hogy elűzzék az országukat kelet felé kormányzó zsarnokokat. És bizonyítják most is, mikor életüket adják az orosz agresszió megállításáért.

És persze Ukrajna gyorsított EU-felvételét azért is támogatjuk, mert ezzel a kárpátaljai magyarok helyzete és anyanyelv-használata is javulna. Hiszen a EU-felvételhez Ukrajnának rendezni kell a kisebbségek jogait és az EU-s joghoz igazítani nyelvtörvényét. Így ezek is gyorsított eljárásban tudnának módosulni, elhárítva minden akadályt Ukrajna EU-hoz történő csatlakozása előtt.

Igaz, hogy jelenleg nincs mód ilyen gyorsított eljárású felvételre, de ez nem szabad, hogy megakadályozzon minket abban, hogy lépjünk. Az EU-s tagfelvétel bonyolult, évekig tartó folyamat, és ennek jó oka van: jogrendszereket kell harmonizálni, uniós követelményeknek kell megfelelnie, hogy minden működjön. Nyilvánvalóan ezektől a fontos feltételektől most sem lehet eltekinteni, de valamilyen kompromisszumos megoldást biztosítanunk kell. És ahol van politikai akarat, ott van megoldás. Márpedig Oroszország Ukrajna lerohanásával egy olyan helyzetet teremtett, ahol gyors megoldásokat kell teremteni.

Ukrajnának remény kell, meg kell mutatnunk, hogy van fény az alagút végén. Ezért támogatjuk az uniós tagfelvételi kérelmüket.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn