Momentum

“A gyűlölet gyilkol, legyetek éberek!”

Nem mehetünk el némán amellett, ami 13 éve történt. A hat áldozatot követelő rasszista ideológia ma is jelen van. Annak ellenére, hogy sorozatos gyűlölet bűncselekmény történt – amint ezt a bíróság ítélete is nyilvánvalóvá tette-, ez a tény sohasem rögzült a magyar köztudatban. Ez mindannyiunk közös felelőssége, ennek következményei a mai napig tetten érhetőek.

Ki kell lépnünk a némaságból, és ki kell állnunk a gyűlöletkeltés, a megfélemlítés és az uszítás ellen. Ami 13 éve történt, nem “csak” a cigánysággal történt meg, hanem mindannyiunkkal! Amíg nem tudunk szembenézni a saját személyes és közösségi felelősségünkkel, amíg marad a némaság és a közöny, vagy éppen a másik hibáztatása, addig elmarad a morális jóvátétel és a társadalom kollektív megtisztulása.

13 éve nem tudunk és nem akarunk a tények mögé nézni. Persze ez a valóság szinte elviselhetetlen. De annak is hordoznia kell, aki elfojtja a szembenézést önmagában. S így akár akarja, akár nem, passzív fenntartójává válik a gyűlölet rendszerének. A Gonosz erre épít. Mi azonban le akarjuk rombolni művét: olyan társadalmat álmodunk, tervezünk, amelyben élők, születésüktől fogva bízhatnak a közösségben. A közösségek szabad hálózatában, amiben a társadalom java jelenti a benne élők természetes biztonságát.

A szolidaritás azt jelenti, hogy komolyan veszem a másik ínségét és segítek neki. A másikat sem ismerni, sem szeretni nem kell, de a tisztelethez elég az, ha a közösségem tagja. A közösség tételezi a szolidaritást. Mert annak a nemzetnek van jövője, melynek tagjai nem csak a sikereket és az örömöket vállalják egymással, hanem a tragédiákat is.

2008. július 21. Galgagyörk

2008. augusztus 8. Piricse

2008. szeptember 5. Nyíradony

2008. szeptember 29. Tarnabod

2008. november 3. Nagycsécs

2008. december 15. Alsózsolca

2009. február 23. Tatárszentgyörgy

2009. április 22. Tiszalök

2009. augusztus 3. Kisléta

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn