Momentum

Sikerült: 508 milliárd forintot fogunk költeni az emberek és jogaik védelmére

508 milliard forintot fogunk kolteni az emberek es jogaik vedelmere civil

Végre megnyílt és egészen március végéig megpályázható az az EU-s forrás, ami a legkisebb magyar településeken biztosít pénzügyi támogatást az emberi jogok védelméért dolgozó civil szervezeteknek.

Ennek az EU-s pályázatnak a létrejötte 2021 nagy sikertörténete, hiszen többek között az én kezdeményezésemre, az eredeti elképzelésekhez képest, 800 millió eurónyi plusz forrást sikerült hozzátenni az “Állampolgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek” nevet viselő program finanszírozásához. Ennek egyik pillére az emberi jogokat védő, most megnyílt finanszírozási program. Ez a plusz pénz óriási segítséget jelent azoknak a civil szervezeteknek, amelyek a járvány miatti gazdasági válság következtében nagyon nehéz időszak elé néznek.

Annak ellenére sikerült ezt a 800 millió eurónyi pluszpénzt biztosítanunk, hogy a Fidesz és a lengyel kormánypártok képviselői leszavazták a programot. Azaz a Fidesz el akarta venni ezt a pénzt az unió polgáraitól, de a tervük elbukott, ezért összesen 1441 millió eurót kapnak a következő időszakban a civilek. Nagyon helyesen, hiszen ez a pénz jár nekik.

Jár, mert a civil szervezetek olyan közfeladatot látnak el napjainkban, amit az állam rendre elmulaszt: segítenek a járvány alatt még súlyosabb problémává váló családon belüli erőszak áldozatain; a járvány miatt nehéz helyzetbe került hajléktalanokon; a válság miatt munkájukat vesztett embereken; a lezárások alatt online oktatással küzdő családokon. Tájékoztatják azokat az állampolgárokat a járvánnyal kapcsolatos hiteles információkról, akiket csak megtéveszteni akar a propaganda.

A civilek tehát ma életbevágóan fontos szerepet töltenek be a magyar társadalomban. Ezért nekünk az Európai Parlamentben kötelességünk segíteni őket. A kormányváltás után pedig, szakítva a Fidesz jelenlegi gyakorlatával, partnerré emeljük a civileket, hogy közös erővel felszámoljuk a hazánkban tomboló szociális válságot.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn