Momentum

Az EP-ben hallgattuk meg a Pegasus szoftver egyik áldozatát

európai parlament brüsszel pegasus

Ma az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, melynek én is tagja vagyok, meghallgatta Panyi Szabolcsot, a Pegasus-botrány egyik áldozatát. Ő volt az egyik olyan magyar újságíró, aki után a magyar hatóságok egy terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyverrel kémkedtek.

Panyi Szabolcs érzékletesen foglalta össze a Fidesz kormány cinikus hozzáállását: három hónapnyi tagadás, majd véletlen lebukás után annyival intézi el a hatalom az ügyet, hogy az újságírók, ügyvédek, ellenzékiek és diákok megérdemelték a magánéletükben való kémkedést. Sőt, tegnap óta azt is tudjuk, hogy Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke szerint nem azok ellen kell eljárást indítani akik az emberijog-sértéseket elkövették, hanem azok ellen, akik ezeket feltárták.

Április 3-a, a kormányváltás után a Pegasus-botrány, akárhogy is húzzák az időt a fideszes kinevezettek, ki lesz vizsgálva. Hazai és európai szinten is. Majd pedig kezdeményezni fogjuk, hogy hazánk és Európa megalkossa a kémszoftverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ehhez hasonló.

Kiemelt kép: Guillaume Périgois – Unsplash

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn