Momentum

Kezdeményezzük az Európai ügyek bizottságának rendkívüli ülését

donáth anna szél detti

Szél Bernadettel kezdeményezzük a magyar parlament Európai ügyek bizottságának rendkívüli ülését, miután az Európai Parlament különbizottsága elítélte a magyar kormányt a Pegasus kémszoftver használata és a Kínai Kommunista Párthoz tartozó Fudan egyetem Európába telepítése miatt.

Az elfogadott jelentéssel ugyanis európai szintre emelkedett a probléma, amit nap mint nap érzékelünk a hazai közéletben: a kínai és orosz kormány a saját geopolitikai céljainak elérésére használja a magyar kormányt, és sérti meg Magyarország szuverenitását. A magyar kormányon keresztül ezek a keleti diktatúrák dezinformációs kampányokat indítottak, destabilizálják a régiónkat, a Fudan egyetem pedig egy újabb eszköz lesz a Kínai Kommunista Párt kezében. Nem beszélve arról, hogy a kormány az újságírók és ellenzékiek illegális lehallgatására használta a terroristák ellen kifejlesztett Pegasus kémszoftvert.

A Pegasus és a Fudan ügyét nemzeti és európai szinten is ki kell vizsgálnunk. Ezért is kezdeményeztem frakciótársaimmal, hogy a Renew Europe frakció szólítsa fel a többi európai parlamenti frakció vezetőjét: támogassák egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását. És most ezért is kezdeményezem Szél Bernadett-tel közösen, hogy a magyar parlament Európai ügyek bizottsága is vitassa meg a jelentést.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn