Momentum

Egyenlő szavazati jogot a külföldön élő magyaroknak!

Donáth Anna

Több szavazókört követelünk a külföldön élő magyaroknak! Mindenkinek jogában áll elmondania a véleményét, mindenkinek jogában áll szavazni.

A Momentum külföldön élő tagjai levelet írtak a helyi magyar külképviseleteknek: terveznek-e kihelyezett szavazási lehetőséget biztosítani a külföldön élő magyar állampolgároknak? Mert pont ezzel lenne elkerülhető, hogy a külföldön élő magyaroknak akár több száz kilométert kelljen utazniuk azért, hogy leadhassák a voksukat.

De az, hogy a külföldön élő magyarok ugyanolyan könnyen és egyszerűen szavazhassanak, mint mindenki más, láthatóan nem érdeke a kormánynak. Saját hatalmi érdekeik miatt készek lábbal tiporni több százezer magyar demokratikus jogát.

Ez látszik a drezdai levelezésből is. Ugyanis egyik ott élő magyar ismerősünk küldött egy levelet a magyar nagykövetségnek, amiben leírta, több tízezer Németországban élő magyarnak kell több száz kilométert utaznia, hogy élhessenek szavazati jogukkal a közelgő országgyűlési választásokon. Feltette a logikus kérdést: a magyar kormány, a Külügyminisztérium tervez-e további városokban szavazóhelyiségeket nyitni?

A vezető konzul válaszként annyit volt képes írni, hogy egyrészt a szavazóhelyiségek megnyitása nem a nagykövetség, hanem a Nemzeti Választási Iroda hatáskörébe tartozik. Másrészt pedig a magyar állam keze szerinte “meg van kötve”, mert a német törvények tiltják szavazóhelyiségek létrehozását olyan városokban, ahol az adott országnak nincsen külképviselete.

Ez azonban nem így van, de úgy tűnik, a berlini konzul nincs tisztában szolgálati helyének törvényeivel, vagy méginkább, utasították, ne éljen a lehetőségeivel. Németország ugyanis 2007 óta jogilag lehetővé teszi, hogy engedélyeztetés után a külképviseleteken kívül is szavazóhelyiségeket hozzanak létre más nemzeti választásokra. Amikor a drezdai magyarok szembesítették ezzel a követséget, a vezető konzul elnémult, nem reagált többet a megkeresésekre.

A kormány tétlensége, hogy nem kéri az NVI-t további szavazóhelységek nyitására, hogy nem utasítja az irányítása alá tartozó követségeket a lehetőségeik kihasználásra, egy dolgot bizonyít: félnek a kivándorolt magyaroktól. Félnek, mert tudják, hogy 2022-ben azok jelenthetik a mérleg nyelvét, akiket elüldözött embertelen és igazságtalan rendszerük.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn