Momentum

2017-ben a Fidesz igazságtalan és embertelen támadást indított a magyar civil társadalom ellen.

Donáth Anna

Azóta is folyamatosan véreztetik ki azokat, akik sokszor az állam helyett dolgoznak, és olyan közfeladatokat látnak el, ami az állam feladata lenne, legyen szó akár hátrányos helyzetű gyerekek, hajléktalanok megsegítéséről, iskolák fejlesztéséről, vagy akár környezetvédelemről.

Ezért is volt az egyik kiemelt célom az európai parlamenti mandátumom felvételekor a magyar civil társadalom megvédése a kormány kegyetlen politikájától. Ennek megfelelően tavaly sikerült elérnünk, hogy az elkövetkező években a civileknek járó uniós támogatást 500 millió euróval megemeljék.

Tavasszal pedig kezdeményezésemre indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást a magyar kormánnyal szemben a civilek védelmében.Tegnap pedig az Igazságügyi Bizottság ülésén szólaltam fel a civil társadalom védelmében:

Felszólítottam az Európai Bizottságot, hogy szavak helyett valóban lépjen is fel a civilek védelmében, ha a saját kormányuk támadja őket.

Kiemeltem, hogy egyszerűbbé kell tenni a civil szervezetek finanszírozását – nagyon sok, például rászorulókat segítő projekt azért nem valósul meg időben, mert a civilekkel ellenséges kormányok akadályozzák a pénzek kifizetését, vagy éppen megpróbálják a saját álcivil szervezeteikhez irányítani.

Felhívtam a figyelmet arra, hogy a különböző társadalmi csoportokat képviselő civilek szerepéről és feladatairól csak velük közösen lehet dönteni, ezért biztosítani kell számukra az érdemi részvételt a döntéshozatalban.

HÍR MEGOSZTÁSA

Facebook
Twitter
LinkedIn